Felvételi feladatok – online

Idén is elkészítettem a nyolcadikos matematika felvételi feladatsor online kitölthető változatát.

A tesztet összeállítók számára természetesen nem szempont, hogy a feladatokat könnyű legyen „digitalizálni”. Javarészt azonban sikerült a papír alapú kitöltést leutánozni. A rövid válaszokat igénylő feladatoknál ez könnyű. Nehézséget jelent viszont azoknak a feladatoknak a pontozása, ahol a megoldás menete is számít, és ez alapján részpontok is adhatók.

Elgondolkodhatunk, milyen lenne, ha a felvételi teszteket számítógépes kitöltéssel írhatnák a diákok. Vannak már jól működő példák hazánkban is ilyen vizsgákra: például a kresz-vizsga, egyes nyelvvizsgák.

Legnagyobb előnye kétségtelenül a gyors javítás. A kitöltése után azonnal látszik is az eredmény, nem lenne szükség pedagógusok sok-sok munkaórájára. Könnyedén gyűjthetők a tesztekről adatok, statisztikák is. A tanárok, oktatási szakemberek szempontjából könnyebbséget jelenthetne tehát. Attól tartok azonban, hogy egyelőre nehéz lenne a biztonságos vizsgahelyszínek kialakítása, számítógépekkel való ellátása.

A diákok szempontjából nézve már kevésbé egyértelmű, hogy előnyösebb lenne-e. Javarészt még mindig papíralapú oktatásban vesznek részt, bár 2020. jelentős áttörést jelentett a digitális tartalmak terén. Egyre több online teszttel találkoznak.

A jelentős stresszt okozó felvételi procedúra csak fokozatosan, hosszabb átmenet után képzelhető el digitalizálva. Részben más típusú feladatokra lenne szükség: amelyek szintén jól mérik a gondolkodást, de alkalmasabbak az automatikus pontozásra. Változatosabb, vizuálisabb, akár multimédiás feladatokat is fel lehetne használni.

Ha nem törlik el időközben a központi írásbeli középiskolai felvételiket, megjósolhatjuk, hogy valamikor majd megjelennek a számítógépes vizsgatesztek. Addig is önálló gyakorláshoz, felkészüléshez eredményesen használhatják a diákok.

Mivel a tesztfeladatokhoz a témakörökhöz tartozó címkék is rendelhetők, könnyen csoportosíthatók. Ennek segítségével létrehoztam a feladatokból egy tematikus gyűjteményt. Ha csak egy feladattípust, vagy témát szeretnénk begyakorolni, akkor ezt használhatjuk.

Ha most, vagy jövőre felvételizel, vagy csak kíváncsi vagy, hogy „tudsz-e annyit, mint egy nyolcadikos” töltsd ki a tesztet!

hosszabb számolást igénylő feladat
rövid válaszos feladat